onsdag 30 juni 2010

Gräsmattedress, vad ska man tänka på


Har gjort en djupdykning i gräsmattedress sorter, tittat på priser och framför allt kvalitén på innehållet. Det finns en rad sorter att välja bland, jag har fastnat för Änglamarks topdress, okej pris men framförallt så har den inte så mycket stora torvbitar och sandklumpar som inte går att kratta ner utan blir liggande ovanpå på gräsmattan och inte gör så mycket nytta.

Att topdressa sin gräsmatta förbättrar gräsmatta på flera sätt, det första som du kanske tänker på är att den blir jämnare och fyller ut håligheter och ojämnheter i gräsmattan men den gör mer gott än så. Det är en perfekt jordförbättring och en fuktbevarare och kan skydda gräset efter exempelvis en hård behandling som att vertikal skära gräsmattan.

Sand funkar nog bra om man har problem med en kraftig lerjord men är inget som jag rekommendera även om det är det är betydligt billigare än att köpa gräsmattedress på påse.

Änglamarks topdress säljs på Coop och tillverkas av Rölunda Produkter AB. Änglamarks topdress innehåller naturgödsel från kompost och hönsgödsel. Den siktas två gånger så att de störe torvbitarna sållas bort. Vill man dryga ut gräsmattedressen så kan man det med sand. Har inte prövat detta men har pratat med en av ägare till Rölunda Produkter. Blandningar upp till 70 % sand förekommer så de 15 % som finns i deras är nog helt okej men själv kommer jag att blanda i mer sand för att få mer tyngd i gräsmattedressen.

Weibulls ”gräsmattedress proffs” har jag använt flera gånger själv, finns att köpa på Granngårdens butiker, lite dyrare och har betydligt mer ”stora” torvbitar som inte går ner i gräsmattan, -inte bra, men slutresultat är det inget fel på.

Om man har en stor en gräsmatta går det åt mycket. En 50l säck räcker till 15-20m², så mycket säckar blir det.

Lycka till…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar